‘Vredestalentenjacht! Op jacht naar vrede!’

Ooit gehoord van een Vredestalentenjacht? Als het aan de organisatie ligt gaat het gebeuren: de Eindhovense Vredestalentenjacht, op zoek naar creatieve vredesopbouw! Maar het zal niet aan de organisatie liggen…….het zal vooral aankomen op jullie allemaal: de hele samenleving van Eindhoven en omstreken!

Wat is er aan de hand? Wat is de aanleiding?

De organisatie nodigt alle burgers en instellingen uit om op creatieve wijze uiting te geven aan hun gedachten en ideeën over de vraag hoe de wereldvrede dichterbij kan worden gebracht. Met de titel ‘Vredestalentenjacht! Op jacht naar vrede!’ wil de organisatie Eindhoven uitdagen zich in een continu proces vanaf 9 mei (Dag van Europa) tot en met 25 september (Peace in the Parc event) via muziek, zang, dans, redevoering, geschrift, theater, schilderij, tekening, etc. over dit onderwerp te uiten en het eindresultaat tussentijds te presenteren, maar vooral tijdens het Peace in the Parc event op 25 september 2022.

Te beginnen met een gezamenlijke bijeenkomst, op zondagmiddag 8 mei. Dan staan we stil bij de betekenis van de Dag van Europa en leggen we de ‘Vredestalentenjacht! uit. De (stads)dichter van Eindhoven zal ons inspireren.

En die hele zomer mag er aan gewerkt worden! Het Eindhovens Parktheater wil ondersteunen zodat er veel openbaar gerepeteerd kan worden, zodat iedereen veel van elkaar kan leren!

Durven we? Durven we op een bepaalde manier in het diepe te springen? Dat mag, hoor! Maar ook iedereen die in stilte veel goeds wil doen kan bijdragen!

Voor de oorspronkelijke uitgangsgedachte draaien we de geschiedenisfilm even een eindje terug tot minimaal bij 9 mei 1950. Toen werd een gewaagd plan gepresenteerd in een gloedvolle speech die zou leiden tot eerst de EGKS, maar tenslotte tot wat heden ten dage de EU geworden is!!

Die KS in EGKS staat voor kolen en staal. In 1950 waren dat de basisgrondstoffen van de economie, maar vooral van de wapenindustrie, waarvan men, gecombineerd met een grotendeels ingeslapen of verlamde bevolking op bestuurlijk gebied, in de toen 40 voorgaande jaren de wrange vruchten had geproefd.

Wat in die rede op 9 mei 1950 gepresenteerd is, wilde herhaling van die voorgaande 40 jaren voorkomen. De conclusie was dat vooral in vredestijd creatief gehandeld moet worden! Luchtfietserij? Eerst even lezen. In de link hieronder kunt je de Schumanrede lezen, waarop in het bovenstaande wordt gedoeld. En enige achtergrondinformatie daarover.

Meer achtergrond

Nadere informatie: info@stapjesnaarvrede.nl